Szerinted a jövőben egyre több emberi munkára lesz szükség vagy egyre több feladatot gépek vesznek át? A válasz egyértelmű. Egyre több mindent automatizálnak, és egyre kevesebb emberi munkára lesz szükség. Ha a politikusokra vársz, hogy munkahelyeket teremtsenek, könnyen bajba kerülhetsz. Kezedbe kell venned a jövőd és meg kell tanulnod alkalmazkodni az új helyzethez, ahol már munka helyett jövedelem forrást kell keresned.

Tőzsdei árfolyamok

Készült: 2010. november 5, 15:52:58

Megfigyelhető, hogy a különböző médiumok – tévé, rádió, újságok, internet – a tőzsdével kapcsolatban folyamatosan híreket adnak a tőzsdei árfolyamokról. A médiumok leginkább arról szeretnek tudósítani ha rendkívüli tőzsdei árfolyam változások vannak. Láttál már olyan főoldali újság főcímet, hogy:

Ma pánikszerű, drasztikus oldalazás volt a világ tőzsdéin”.

Alcím: „Tőzsdei elemzők szerint ennek a rendkívüli eseménynek a hátterében valószínűleg az áll, hogy ma csak néhány kevésbé fontos makrogazdasági adat lett közzétéve és csak kisebb vállalatokról jöttek ki jelentések

A mai téma elég fontos ezek szerint, hiszen akik a tőzsdével foglalkoznak azoknak folyamatosan figyelemmel kell kísérniük merre mennek a tőzsdei árfolyamok. Először is nézzük meg, mit tanítanak erről az iskolában: A tőzsdei árfolyamok alatt a tőzsdén forgalomba kerülő áruk, devizák, értékpapírok kereslet és kínálat hatására kialakuló árát értjük.

A tőzsdei árfolyamok definíciója nagyon fontos, ezt kikérdezem minden alkalommal a tanulóimtól, ezzel nyitunk minden órát. Aki még erre az egyszerű kérdésre sem tud válaszolni, 1-sel mehet a helyére, és behívom a szüleit elbeszélgetésre. 🙂

A viccet félretéve, a lényeg az, hogy a tőzsdén lehet vásárolni mindenféle jót és hasznosat. Búzát, kukoricát, olajat, részvényt, devizát, és még opciós jogokat is. Ennek ellenére felesleges várnod a futárt, hogy vajon mikor hozza a 3 tonna búzát és az 1000 hordó olajat. Azt se várd, hogy mindig fix árat látsz. Percről percre változnak a tőzsdei árfolyamok. Jogosan kérdezheted, vajon mi(k)től és kiktől változnak az árak.

A tőzsdei árfolyamokat több tényező befolyásolja. Az árakra hatással vannak a makrogazdasági adatok, a vállalati jelentések, az általános tőzsdei hangulat, az, hogy mit gondolnak az emberek a reálgazdaság jövőbeli alakulásáról, pszichológiai tényezők, a félelem és a kapzsiság. Sokszor megfigyelhető, hogy a félelem hatására irreálisan alacsony árak alakulnak ki, míg a kapzsiság hatására irreálisan magas árak alakulnak ki a tőzsdén.

De megfigyelhető az is, hogy a félelem a részvénypiaci árakat általában lefelé szokta mozgatni, míg az árutőzsdén előfordul, hogy felfelé húzza. Például kialakulhat félelem attól, hogy az olajár egy hónap múlva sokkal magasabban lesz mint most, ezért érdemes még most bevásárolni, így a jövőbeli vélt magasabb áraktól való félelem felfelé mozgatja az árakat.

Nézzünk egy képzeletbeli példát:

Tegyük fel, hogy egy szép novemberi hétfő reggel, csicseregnek a madarak, verőfényes napsütés van, a párod finom reggelivel vár, kávé, és bármi, amit szeretnél. Afganisztánból kaptál egy megrendelést 1000 tonna euró búzára, 67ezer Ft/tonna áron, december 17-ei szállítási kötelezettséggel. Az aktuális tőzsdei árfolyam 56ezer Ft tonnánként. Hezitálsz egy kicsit, hogy vegyél vagy sem. És akkor beüt a hír: Kína (a világ legnagyobb búzatermelője) búzamezőinek 75%-át elöntötte az árvíz, mert átszakadt a Három-szurdok gát (itt található a világ legnagyobb vízerőműve), ennek következtében az érintett búzamezőkön termett takarmány felhasználhatatlan. A hír hatására a búza ára felmegy 85ezer Ft-ra tonnánként. Finoman szólva verheted a fejed a falba. Alkudozhatsz más kereskedőkkel, hátha van olyan, akit elkerült a hír, de eléggé valószínűtlen, hogy 85ezer Ft/tonna ár alatt bárki el fog adni neked búzát. Szakértői elemzések szerint ha az összes búza elpusztult, amely az árvíz sújtotta területen van, akkor a kereslet-kínálati számítások szerint a búza árának csak 74ezer Ft/tonnára kellett volna felmennie, de a pánik következtében a piaci szereplők túlreagálták a hírt ezért alakult ki a 85ezer Ft/tonnás ár.

Másnap jön az újabb hír: a kárfelmérés után kiderült, hogy az elöntött területen a búza 92%-a károsodás nélkül átvészelte az árvizet, mert ezen a területen csak 10cm magas vízréteg alakult ki és az már le is vonult. Ennek hatására a tőzsdei árfolyamok visszazuhannak 62ezer Ft/tonnás árra.

Ha le akarod szállítani az eurobúzát és az esemény előtt vásárolsz akkor (67ezer Ft – 56ezer Ft) * 1000 tonna = 11 millió Ft az árfolyamnyereséged.

Ha az esemény után vásárolsz akkor (67ezer Ft – 62ezer Ft) * 1000 tonna = 5 millió Ft az árfolyamnyereséged. Természetesen mindkét esetben ebből le kell vonni a szállítási költséget.

Ha nem akarod leszállítani az eurobúzát, csak kereskedni akarsz vele a tőzsdén, akkor kihasználhatod a pánik okozta árfolyam-növekedést. Ha a hír előtt 56ezer Ft/tonnás áron megveszed az eurobúzát, eladhatod akár az árfolyamcsúcs közelében 80ezer Ft/tonnás áron is a tőzsdei piacon. Ebben az esetben az árfolyamnyereséged (80ezer Ft – 56ezer Ft) * 1000 tonna = 24 millió Ft.

De spekulálhatsz arra is, hogy a piac túlreagálta a hírt és amikor a csúcsról elkezd esni az árfolyam 82ezer Ft/tonna árfolyamon short pozíciót nyitsz az eurobúzára. Ha megvárod míg leesik az árfolyam 62ezer Ft/tonna árfolyamra akkor a nyereséged (82ezer Ft – 62ezer Ft) * 1000 tonna = 20 millió Ft lesz. Ez utóbbi két esetben mivel nem történt fizikai szállítás nincs szállítási költség, így ez a tiszta nyereség.

A tőzsdei árfolyamok témaköréhez tartozik még néhány fogalom, amit érdemes tudni.

A keresleti árfolyam (keresleti áruárfolyam) azt jelzi, hogy milyen áron lehet eladni. Ez a „bid” ár.

Érthetőbben: A tőzsdei árfolyamok kialakulásához hozzájárulnak azok, akiknek megéri 54ezer Ft/tonna áron vásárolni, mert megrendelésük van Afganisztánból 1000 tonna eurobúzára 67ezer Ft/tonna áron.

A kínálati árfolyam (kínálati áruárfolyam) azt mutatja, hogy adott időpontban milyen áron lehet a tőzsdén vásárolni. Ez az „ask” ár.

Magyarul: A tőzsdei árfolyamok alakulásába beleszólnak azok, akiknek van 1000 tonna eurobúzája, és árulja 58ezer Ft/tonna áron.

A két árfolyam közötti különbség a marge, (ejtsd: marzs) vagy spread (ejtsd: szpred). Ebben a példában ez (58ezer Ft/tonna – 54ezer Ft/tonna) = 4ezer Ft tonnánként.

A két árfolyam közötti ár félúton (bid ár + ask ár)/2 a középárfolyam, esetünkben ez 56ezer Ft/tonna.

A tőzsdei árfolyamok alapvető irányzatai: (a közgazdasági tankönyvekből)

  • emelkedő árirányzat (trend) – hossz (bullish market) tendencia, (az élénk piac: bull market),

  • csökkenő árirányzat (trend) – bessz (bearish market) tendencia, (a lanyha piac: bear market),

  • stagnáló vagy oldalazó árfolyamok – amikor nem változnak az árfolyamok jelentős mértékben, hanem egy sávon belül mozognak.

Gazdasági fellendülés (konjunktúra) időszakában megfigyelhető, hogy 50%-ban oldalaznak a tőzsdei árfolyamok, 30%-ban emelkednek, 20%-ban esnek.

Gazdasági válság, gazdasági visszaesés (recesszió) időszakában megfigyelhető, hogy 50%-ban oldalaznak az árfolyamok, 20%-ban emelkednek, 30%-ban zuhannak.

De mindkét esetben a legnagyobb esélye az oldalazó árfolyamoknak van.

A tőzsdei árfolyamok előnye például az, hogy akkor is lehet kereskedni egy adott termékkel, amikor nincs szezonja. Például a gazdák januárban eladhatják a megtermelt búzájukat augusztusi szállítással. Így azok a gazdák akik értenek a tőzsdéhez előnybe kerülhetnek, mert drágábban is el tudnak adni búzát mint azok akik csak aratás után adják el termésüket.