“Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja” – George Bernard Shaw

( Egy Magyarországon tőzsdei kereskedést, befektetést pénzért oktató előadó elszólta magát az egyik előadásán: “ha olyan egyszerű lenne a tőzsdén pénzt keresni, én se tanítanám” )

Te is úgy születtél, hogy már tudtad mik azok az opciók?

Készült: 2010. augusztus 12, 15:57:13

Akkor mi szerencsések vagyunk. Csak nekünk akik így születünk van esélyünk megtanulni azt, miként lehet idegeskedés nélkül pénzt keresni a tőzsdén. Mivel mi születésünknél fogva tudjuk mik azok az opciók ezért minket semmi sem kényszerít arra, hogy az iránykereskedéssel fárasszuk magunkat. Nekünk szükségtelen órákig technikai elemzésekkel elcsesznünk a napunk. Felesleges találgatnunk merre fog menni a piac, fel vagy le és még azon sem kell folyamatosan agyalnunk, hogy hova tegyük a stop loss-t. Mi vagyunk a kiválasztottak. De vigyázz mert belőlünk csak egy maradhat. 🙂

Komolyra fordítva a szót, nyilvánvaló senki sem születik úgy, hogy ismeri az opciókat. De akkor mégis miért kezdtem bele ennek a cikknek az írásába. Ahhoz, hogy ezt megértsd elmesélek egy megtörtént esetet.

Ritkán – mikor van hozzá kedvem – előfordul, hogy előadást tartok tőzsdei és egyéb ehhez kapcsolódó témákról. Az egyik ingyenes előadásomon történt a következő eset. Az előzményekről röviden annyit, hogy az előadás úgy volt meghirdetve, hogy egy havi 5%-ot hozó stratégiát fogok bemutatni amely felfelé és lefelé menő piacon is rendszeres jövedelmet biztosít. Csak annyit kommunikáltam előre, hogy ez egy tőzsdei stratégia.

Az előadás kb. ötödik-tizedik percében a hallgatóság egy tagja rákérdezett:
„Ez egy opciós stratégia?”
„Igen, ez egy opciós stratégia” – válaszoltam. Erre ő:
„Én csak a részvényekhez értek, az opciókhoz nem” – mondta, felállt összeszedte a cuccát és elindult kifelé, közben hozzátette:
„Akkor engem ez nem érdekel, köszönöm szépen” – és távozott a teremből.
Egy pillanatra csönd lett a teremben. Hogy oldjam a hirtelen keletkezett feszültséget azt mondtam a hallgatóságnak:
„Jobb ha valaki még az elején feladja, mint ha hónapok múlva derül ki, hogy neki ez nem megy.” – majd hozzátettem:
„Részvénykereskedéssel nagyon nehéz elérni azt, hogy egy-egy pozíciónyitás több mint 90%-os eséllyel profitos legyen, ezt csak opciókkal lehet elérni, ráadásul a részvénykereskedésnél el kell találni az irányt amely kb. 50%-ban lehet sikeres.”

Ezzel a történettel arra akarok rámutatni, hogy mennyire fontos a gondolkodásmód a sikerhez. A hozzáállásunk dönti el, hogy sikeresek leszünk-e az életben vagy csak úszunk az árral. Viszonyulhatsz úgy a dolgokhoz, hogy elutasítasz mindent ami számodra idegen vagy első hallásra bonyolultnak tűnik. Ezzel a hozzáállással azonban olyan lehetőségektől eshetünk el amelyeket elképzelni is megborzongató.

Pl. az opciós olaj stratégia, amellyel havi 10-15%-ot profitot lehet csinálni miközben olyan dögunalmas, hogy legalább két másik dologgal el kell foglalnod magad közben mert különben halálra unod magad.
Ismerek valakit 🙂 aki most nyáron – miközben nyaralt külföldön majd itthon is – havi 8-10% közötti hozamot ért el. Csak azért lett ilyen kevés a havi hozama, mert inkább pihenni akart nyaralás közben és ezért szuper-biztonságosra nyitotta a pozíciókat. Olyanra, hogy rá se kelljen nézni.

Megérteni, hogy mi az a részvény (résztulajdont megtestesítő értékpapír) és megérteni a részvénykereskedés technikai kivitelezését pofon egyszerű. Megveszem olcsón majd eladom drágábban. Mint az egyszeregy. Ok, az igaz, hogy ezt könnyebb megérteni mint azt mi az opció. De részvénykereskedéssel profitot csinálni is olyan egyszerű mint megérteni mi az a részvény?
Mikor olcsó a részvény és mikor kell megvenni? Mikor drága egy részvény és mikor kell eladni? Technikai elemzéssel, fundamentális elemzéssel növelheted az esélyeidet, de ettől még mindig csak kb. 50% az esélyed, hogy a részvényvásárlás után felfelé indul el a részvény ára. Ezen kívül újabb dilemma, hogy hova tedd a stop loss-t. Ha túl szűkre veszed, akkor kis veszteséged lesz de gyakrabban, ha messze teszed akkor ritkábban lesz veszteség, de akkor fájdalmasabb összeg fog eltűnni a számládról.
Ismered a kiülős stratégiát? Az úgy néz ki, hogy nincs stop-loss és ha a részvényvásárlás után lefelé indul el az ár, akkor addig kell ülni a részvényen amíg újra pluszba nem kerül. Ez gyakran működik is, de inkább csak a gazdasági fellendülési időszakban. Van, hogy csak 1-2 hónapot kell várni míg újra pluszba kerül a részvény. Van, hogy fél évet és van, hogy egy-két-három évet.
De nézzük pl. a esetét. Ha 2007 januárjában bevásároltál 54 dolláros árfolyamon és még mindig ülsz rajta, mert azóta csak lefelé ment az ára, akkor most 3 és fél év után 4 dolláros árfolyamnál már biztos rájöttél, hogy a kiülős stratégia nem termel rendszeres havi jövedelmet.

Az opciós stratégiák elsajátításához először meg kell érteni az opciók lelki világát. Ezen túl kell esni mint a kezdeti nehézségeken a biciklizés vagy az úszás megtanulásánál. Ha fogalmad sincs arról mik azok az opciók, ne add fel ilyen könnyen. Én sem úgy kezdtem, hogy már az óvodában notebook-on toltam az opciós olajstratégiát és nem úgy indultam, hogy megkerestem volna havonta az óvónéni fizetésének a többszörösét a tőzsdén.