Ha nincs pénzed azt gondolod, hogy könnyebb jó üzleti lehetőséget, befektetést találni mint pénzt előteremteni hozzá, ha van pénzed tudod, hogy mindig könnyebb tőkét találni mint jó üzleti lehetőséget, befektetést. Ha ez utóbbit mégsem tudod, rövidesen visszakerülsz az első kategóriába.

Miért vásárolsz a csúcson és miért félsz beszállni a mélyponton?

Készült: 2011. május 10, 11:21:42

Tegyük fel van befektetni való pénzed. Mibe fogod beletenni?

Logikusan olyasmibe amiről meggyőződtél, hogy jó befektetés. De mitől jó egy befektetés? Hát attól, hogy működik, már bizonyított és van egy hosszabb profitos időszak. Akkor kezdesz bízni egy részvényben, befektetési alapban vagy egy árutőzsdei termékben amikor már profitot hozott. Amíg egy-két hónap eredményét látod csak bizonytalan vagy. De akkor mennyi az az idő amíg elhiszed, hogy az adott értékpapírba érdemes befektetni?

Elárulom:

Ha kezdő vagy amatőr szinten gondolkodsz a befektetésekről akkor ez pont annyi idő amíg az adott értékpapír árfolyamcsúcsra vagy annak közelébe kerül. Akkor fogysz vásárolni amikor csúcson van a papír. Ez egy elkerülhetetlen (?) pszichológiai tényező, ez egy ösztönös tulajdonságod, így van kódolva az agyad. Később kifejtem miért, de előbb nézzük meg mikor fogsz eladni, vagy mikor félsz vásárolni.

Ha esnek az árfolyamok, akkor az emberek kérdezgetik egymást: ez már a mélypont? Meddig zuhannak még az árak? Kiszálljak? Tartsam? Vegyek? Mikor fognak eladni és mikor félnek venni?

Elárulom:

A mélyponton vagy a mélypont közelében fogsz eladni és akkor félsz vásárolni. Ez egy elkerülhetetlen (?) ösztönös tulajdonságod amennyiben a többséghez tartozol.

Felmerül a kérdés mégis miért van az, hogy a csúcs közelében vásárolsz, a mélypont közelében meg eladsz vagy félsz vásárolni?

Az egyik ok az, hogy az emberek többsége csak akkor vág bele valamibe ha nincs semmi kilátás más megoldásra, csak végső elkeseredésében, ha egyszerűen éhen halna ha tovább várna.

A másik jellemző motíváció a szégyenérzet elkerülése. Amikor hülyének nézik az embert, hogy ő még mindig bankban tartja a pénzét ahelyett, hogy aranyban vagy ezüstben, hiszen ezeknek folyamatosan megy fel az áruk és védekezni kell az infláció ellen, mert a pénz közben elértéktelenedik. Ha már mindenki belevásárolt az adott értékpapírból: a befektetési alapok, spekulánsok, ismerősök, a szomszédok, a rokonok, de még a bodri kutya is halálra kereste magát a tőzsdén vagy az ingatlanpiacon, csak akkor vágsz bele. Csak akkor fogod elhinni egy befektetési területről, hogy működik. Egyszerűen szégyelled, hogy más már hülyére kereste magát, de te csak vársz és ülsz a babérjaidon.

Végre eldöntöd, most már te is belevágsz. Valószínűleg ekkor fogja felismerni a többség, hogyha az árak a végtelenbe tartanak az teljesen értelmetlen és megindul a lejtmenet.

Meddig fognak esni az árak? A válasz egyszerű, az adott körülmények között elképzelhetetlenül alacsonyra. Ha már úgy gondolod, hogy itt a mélypont, itt meg fog fordulni az árfolyam, akkor onnét még esni fog, ha már elképzelhetetlenül alacsonyan van onnét is esni fog. Pont akkor fog megfordulni amikor te és a többség elveszti a türelmét és kiszáll. Ekkor lecsökken az eladók száma, az árfolyam megtorpan, majd elindul felfelé. De a legtöbbször inkább éles kanyart vesz és eszeveszett sebességgel elindul felfelé.

Az egész folyamatot elősegíti az, hogy a médiában szereplő gazdasági szakértőknek, de úgy általában az embereknek fogalmuk sincs mikor vannak az árak a csúcs közelében és mikor a mélyponton.

Nézzünk a napokban lejátszódó texasi (Light Sweet Crude) olajár röpködéseket:

2011. május 2. : 114 dollár.

2011. május 6. : 94 dollár.

2011. május 9. : 103 dollár.

Szerinted van fogalma a piaci szereplőknek arról mennyit ér az olaj? Dehogy, elképzelésük sincs. Van értelme annak, hogy valami egyik nap 114 dollárba kerül pár nap múlva 94 dollárba, majd péntekről hétfőre 103 dollár. Semmi értelme.

Amikor 114 dolláron volt az egyik szakértő 220 dolláros árfolyamot jósolt, a másik azt állította 300 dollárig is felmehet az ára. Amikor beesett egy nap alatt 9%-ot (109-ről 100 dollárra) akkor meg azt mondták a szakértők: 75 dollár lenne az ideális ár. Sejtelmük nincs az egészről.

Ha egy kicsit tudományosabban szeretném megfogalmazni miért vásárolsz a csúcs közelében, miért adsz el vagy miért félsz vásárolni a mélypont közelében akkor úgy kell fogalmaznom, hogy a jelenség azért van, mert az emberek, a társadalom kockázatelutasítási együtthatója bődületesen magas. Amit egyszer már megszereztek arról nagyon nehezen mondanak le. Ragaszkodnak a pénzhez, félnek vásárolni a mélyponton. Ragaszkodnak az értékpapírhoz, félnek eladni veszteséggel. Az árfolyamcsúcs közelében pedig elmúlik a kockázat érzékelésük.

A félelem jó dolog és rossz dolog is egyben: megvéd a veszteségektől, de megvéd a haszontól is.

Figyelem! Ez a cikk nem arról szól, hogy ne félj és szállj be az alján. Arról sem, hogy ne félj beszállni short-ra a tetején. Ha ez alapján a cikk alapján próbálsz kereskedni a tőzsdén akkor félreértetted amit írtam. Ez a cikk arról szól, hogy tudás és tapasztalat nélkül miként viselkednek az emberek, hogyan irányítja őket a kapzsiság és a félelem amikor befektetnek, kereskednek, vesznek és eladnak. A tőzsdei árfolyamok csúcsát és mélypontjait nehéz eltalálni, de nem is szükséges a nyereséges kereskedéshez.