Mit szeretnél megtanulni? Azt, hogy egy rossz üzleti lehetőség miért működésképtelen vagy azt, hogy egy rossz üzleti lehetőség hogyan működik. Mert mindkét esetben igazad lesz. Csak az első esetben megúszod veszteség nélkül, míg a második esetben sok pénzt fogsz veszteni és kudarcban lesz részed. A sikert csak úgy tudod elérni, ha megtanulod kiválasztani a jó üzleti lehetőségeket és azok mellett viszont kitartasz. Készülj fel rá: száz üzleti lehetőségből kb. ötvenet jónak fogsz látni, de ezek közül kb. egy lesz az ami valójában jó.

Mekkora profitot lehet elérni irányfüggetlen opció kereskedéssel havonta?

Készült: 2015. március 24, 14:56:00

Alcím: Ez a havi 15% hozam mennyire reális?

Néhány hete körbeküldtem egy körlevelet, amelynek segítségével végeztem egy közvélemény kutatást a regisztrált olvasóim között arról, hogy miről írjam a következő cikket. A legtöbben – érthető módon – azt kérték, hogy írjak egyszerűen csak az opciókról.

Arra gondoltam, hogy akkor ugrok egy nagyot és bemutatok nektek egy haladó összetett opciós technikát, amely megmutatja az opcióban rejlő – szinte végtelen – lehetőségeket. Amit most bemutatok az nem egy tőzsdei stratégia, csak egy összetett opciós technika. Ennek a technikának a felhasználásával azonban összerakhatók hosszú távon működő tőzsdei stratégiák.

Haladó opciós stratégia

Előfordul, hogy akik megkeresnek hitetlenkedve fogadják a havi 15% profitot, irreálisnak tartják. Ezért most összeállítottam egy olyan összetett opciós pozíciót, ahol a profit potenciál 3 hét alatt 62% a pozíció által lefoglalt pénzhez képest.

A cikk írásának időpontjában az olajár 46,67 dollár. Az induló pozíció egy fogadás, amely arról szól, hogy megfogadunk egy sávot, méghozzá azt, hogy az olajár nem lesz a lejáratkor 30 dollár alatt, és nem lesz lejáratkor 63 dollár fölött. Ezt a két fogadást elég valószínű, hogy meg fogjuk nyerni.

Azért, hogy fogadásunkat biztonságosabbá tegyük, megfogadjuk azt is, hogy az olaj ár fel fog menni 56 dollár fölé, vagy le fog menni 34 dollár alá. Ez utóbbi fogadásokat valószínűleg el fogjuk veszíteni, de ezeket nem azért kötjük meg, hogy hasznot hozzon nekünk, hanem azért, hogy csökkentsük a kockázatot és csökkentsük a fogadások által lefoglalt pénz mennyiségét. Tehát azért, hogy az összetett opciós pozíció megnyitásához kevesebb pénzre legyen szükségünk.

Az alábbi képernyőmásolat (screenshot) mutatja a pozíció tulajdonságait. A pozíció nyitási időpontja: 2015.03.23. A pozíció zárási időpontja: 2015.04.17. A kitűzött profit cél: 555 dollár. Ezeket az adatokat az ábrán pirossal bekarikáztam.

Sárgával bekarikáztam a pozíciók által lefoglalt pénzt, ez összesen: 893 dollár.

Tehát a 3 hetes időszakra kitűzött profitcél százalékban: ($555/$893)*100=62,15%

thinkorswim analízis egy 3 hetes 62 százalék profitcélú összetett opciós pozícióról

Most akkor tedd fel a kérdést újra: reális a havi 15%?

Válasz: Ha megtanulod a havi 15% eléréséhez szükséges stratégiát, először gyakorlod demó számlán, majd gyakorlod éles számlán, akkor lehetséges. Holnap még nem fog menni.

Figyelem: ha még nincs legalább 2 éves éles kereskedési gyakorlatod az amerikai határidős opciós piacon és még nem gyakoroltad be a fenti technikához tartozó stratégiát, akkor a fent ismertetett összetett opciós kereskedési technikát semmiképpen ne alkalmazd! Azért mert képtelen leszel menedzselni a pozíciókat, ha elmozdul az olajár. Egyrészt nehezen fogod tudni kezelni azt, miként kell csökkenteni pozíció módosításokkal az árelmozdulás opciós pozíciók értékére gyakorolt kockázatát. Másrészt fogalmad sem lesz arról, miként kell csökkenteni a pozíciók megnövekedett pénzfoglalási igényét. Így végül a kitűzött 62% profitcélnak még a felét sem fogod tudni elérni, sőt akár veszteségbe is futhatnak a pozícióid.