Szerinted a jövőben egyre több emberi munkára lesz szükség vagy egyre több feladatot gépek vesznek át? A válasz egyértelmű. Egyre több mindent automatizálnak, és egyre kevesebb emberi munkára lesz szükség. Ha a politikusokra vársz, hogy munkahelyeket teremtsenek, könnyen bajba kerülhetsz. Kezedbe kell venned a jövőd és meg kell tanulnod alkalmazkodni az új helyzethez, ahol már munka helyett jövedelem forrást kell keresned.

Hogyan légy tőzsdeguru tíz perc tanulással

Készült: 2009. október 2, 13:22:57

Vigyázat! Ironikus, szarkasztikus megfogalmazás!

Ha már régóta gondolkodsz azon, hogy szívesen karriert váltanál, de eddig nem tudtad eldönteni mi legyen az új szakmád, mindenképp érdemes megfontolnod a tőzsdeguruvá válást mint lehetőséget. Ez ugyanis egy olyan foglalkozás amely – ha követed a tanácsaimat – rendkívül jól fizet, nem igényel túl sok időráfordítást, nem szükséges különösebb tapasztalat hozzá, de ennek ellenére híres és gazdag lehetsz.

Már jó pár éve figyelem a magyarországi és a külföldi tőzsdegurukat és észrevettem, hogy a sikeresek bizonyos jellemvonások tekintetében hasonlítanak egymásra. Így annak érdekében, hogy viszonylag gyorsan tudj elindulni új szakmád sikerre vitelében, elmondom pontról pontra mi a teendőd, hogy sikeres légy mint tőzsdeguru.

1. Először is el kell érned, hogy felfigyeljen rád a gazdasági média, beleértve a gazdasági újságokat, TV és rádió műsorokat és az internetes hírportálokat. A módszer az, hogy extrém előrejelzéseket kell tenned. Az nagyon gyenge ha olyanokat hangoztatsz, hogy a piac fel fog menni 10%-ot, vagy be fog esni 5%-ot. Az viszont már elég hatásos ha azt állítod, hogy a Dow Jones fel fog menni 40.000-ig, vagy például az arany fel fog menni 2.000 dollárra unciánként. De simán felfigyelhetnek rád olyan kijelentések hatására is, ha például azt állítod: az S&P 500 le fog menni az előző mélypont – a bűvös 666-os szint – alá. Eldöntheted, hogy állandó „bullish” (piacot felfelé váró) vagy állandó „bearish” (piacot lefelé váró) tőzsdeguru akarsz lenni. De akár váltogathatod a nézetedet is. Bár ha túl gyakran változtatod a piaci nézetedet azt a média nem nagyon szereti. Légy következetes, mindig ragaszkodj az eredeti álláspontodhoz bármi történik is a piacon.

2. Miután eldöntötted, hogy állandó bullish, bearish vagy nézet váltogató tőzsdeguruként szeretnél-e megélni nagyon fontos elérned, hogy senki ne emlékezzen arra, mikor tetted az első előrejelzéseidet. Ez egy kicsit nehéz lesz, szükséged lesz néhány trükkre és némi tapasztalatot kell szerezned abban, hogy miként tudod kikerülni az előrejelzéseid során a pontos idő intervallumok megadását. A helyes szerep elsajátításához elég megfigyelned a politikusok által alkalmazott technikákat. Ők szakértői annak miként lehet elérni, hogy senki ne emlékezzen arra ami számukra kínos. Sőt győzelemként tudják beállítani a tévedéseiket.

3. Ismételgesd az előrejelzéseidet hangosan, sűrűn és elképesztő magabiztossággal. Ha a piac ellened mozdul csak ismételgesd: meggyőződésed megingathatatlan, nincs kétséged a piac rövidesen az általad megadott irányba fog elmozdulni. Még egyszer: a legjobb módszer arra, hogy az emberek megfeledkezzenek arról milyen időszakra vonatkoznak az előrejelzéseid a folyamatos ismételgetés.

4. A piac előbb-utóbb úgyis abba az irányba fog menni amit folyamatosan hangoztattál. Lehet, hogy erre éveket kell várni, de meg fog történni. Figyelj mert itt jön a legfőbb trükk: amennyiben a tőzsde végül arra mozdul amerre előrejelezted bármilyen kicsi is az elmozdulás, nyilvánítsd ki elsöprő győzelmedet. Ezt úgy értem, ordítsd ki a világba úgy, hogy mindenkihez eljusson. Mindvégig igazad volt és ez köszönhető az egyedülálló és kifinomult elemzésednek. Semmiképp ne említsd mikor tetted az eredeti előrejelzésedet. Ha esetleg megpróbálnak sarokba szorítani és meg kell mondanod mikor szálltál be csak mond azt: nemrég rendezted át a portfóliódat. Így senki nem fogja tudni, hogy valójában egy csomó pénzt vesztettél eddig.

5. A tőzsdei veszteségeid csökkentése érdekében soha ne fektess be pénzt a saját előrejelzéseid alapján. Ellenkező esetben amit mint híres tőzsdeguru megkeresel könnyen elveheti tőled a piac.

Sok szerencsét az új karrieredhez. Ha esetleg a közeljövőben megjelenne könyved a következő címmel: „Az olaj újra 140 dollár lesz” vagy „Az összeomlás elkerülhetetlen” címmel tudni fogom megfogadtad a tanácsaimat.