Ha a megfelelő tudás alapok, tapasztalatok hiányoznak nálad könnyen megtéveszthető leszel. Az eredmények hazudhatnak, mert mások megtévesztésén keresztül is elérhetők. Szerezd meg a tudás alapokat saját magad, de inkább mások tapasztalataiból tanulj. Ha azonban sikert akarsz elérni akkor elkerülhetetlen, hogy odatedd magad. De addigra légy felkészülve.

Beszélgetés egy profi tőzsdéssel

Készült: 2009. október 22, 14:15:23

Ritkán adódik az ember életében olyan alkalom amikor lehetősége van beszélgetni egy profi tőzsdéssel. Ennek több oka van.

Először is egy profi tőzsdést nehezen fogsz találni egy olyan világban ahol a befektetési alapkezelők a lehető legbénábbak a tőzsde területén. Vannak befektetési alapok ahol elbukják a pénzed felét, sőt akár a háromnegyedét és ennek ellenére el tudják hitetni az emberekkel, hogy értenek a szakmájukhoz és az emberek megbíznak bennük. Milliárdokat kezelnek, de például képtelenek arra, hogy profitot csináljanak lefelé menő piacon.

Másodszor, ha mégis találsz egy profi tőzsdést eléggé valószínűtlen, hogy rá tudod venni arra, hogy beszélgessen veled. Általában van jobb dolga is. A két legfontosabb elfoglaltsága közül ez egyik például az, hogy pénzt csinál a tőzsdén a másik az hogy annak egy részét elkölti.

Ismerek olyan profi tőzsdést aki ha megbeszélésre megy hét közben előtte kiszáll a tőzsdei pozícióinak egy részéből, hogy csökkentse a kockázatot. Ezt azért teszi mert éppen nincs kire rábízni a számlákat és inkább a megbeszélésre akar koncentrálni. Ezek a kiszállások pénzbe kerülnek neki és az esetek több mint a 90%-ában csökkentik a profitját. Tehát egy tetemes összegbe kerül neki, hogy leüljön beszélgetni valakivel. Hétvégén meg azért lesz nehéz elcsípned, mert akkor a világ összes tőzsdéje zárva van, így valószínűleg pihen vagy a pénzköltéssel van elfoglalva.

Ezért ha mégis sikerül összehoznod egy találkát egy profi tőzsdéssel, jól meg kell gondolnod hogyan használod ki az idődet, mert koránt sem biztos, hogy rövidesen lesz újra alkalmad beszélni vele. Annak érdekében, hogy ne untasd halálra és hogy minél több értékes infót megtudj tőle összeállítottam néhány tanácsot.

Először is a legfontosabb, hogy mi az amivel ne húzd egy profi tőzsdés idejét:

1. Amennyiben már kereskedtél vagy befektettél a tőzsdén és veszteségek értek mert a kellő tudás nélkül vágtál bele vagy olyas valakire bíztad a pénzed akinek “csak jó volt a marketingje” kérlek ne untasd a sztoriddal a profi tőzsdést. Kb. ezerháromszáznyolcvan ilyen történetet ismer. Bármilyen személyesen is érintett a dolog téged, a profi tőzsdést hidegen hagyja, hogy mi történt veled miután „bekötött szemmel beültél az autódba”. Örülj ha a befektetett pénzedből még megmaradt valami.

Szomorú tény, hogy sokan vannak akiket veszteség ér a tőzsdén. Az emberek többsége tudás nélkül vág bele a tőzsde világába, vagy megfelelő tapasztalat nélkül bízza rá a pénzét másokra. Akár a befektetett pénzed felét vagy akár a 90%-át vesztetted el a helyzet ugyanaz. A profi tőzsdés egyből kiszúrja, hogy fogalmad sincs arról mi a stop-loss, a money management vagy mi a befektetési/kereskedési stratégia. Vagy ha ismered is ezeket a fogalmakat mind, nyilvánvaló számára, hogy azok gyakorlati megvalósításával vannak problémáid.

2. Ne untass egy profi tőzsdést azzal, hogy el akarod magyarázni neki a tőzsde, a részvénytársaságok működését, kialakulásuk történetét, gazdasági szerepüket, a makrogazdaság működését, tőzsdepszichológiát, pénzkezeléshez szükséges érzelmi kontrollt. Ezeket valószínűleg jobban tudja mint te már csak az eddig elért eredmények alapján is. Ezek már mind a könyökén jönnek ki. Ne untasd azzal, hogy el akarod magyarázni neki, hogy a tőzsde valójában egy zero-sum játék ahol nincs is valódi értékteremtés. Az ilyen és ehhez hasonló téveszmékben való hit a sikertelenek automatikus védekező mechanizmusa.

3. A tőzsde hasonlít a sporthoz. Itt is érvényes az, hogy minden olyan mondat amely úgy néz ki, hogy “Ha… volna akkor…” értelmetlen. Például: “Ha eladtam volna akkor…”, “Ha pozícióban maradok akkor…”. Ezekről felesleges beszélni. Arról érdemes beszélni, hogy mi volt a stratégiád, betartottad-e, meddig tesztelted demo számlán, működött-e azaz profitos volt-e a tesztidőszak. Tehát ne untasd azzal a profi tőzsdést, hogy elmeséled neki az összes “mi lett volna ha” kereskedésedet.

4. Ne untasd összeesküvés elméletekkel. Az olyan mondatokat, ahol az alany nincs pontosan meghatározva rögtön kiszúrja. Pl. „Ez egy ál-válság, ezt a válságot is csak kitalálták, hogy lehúzzák az embereket”. Vagy: „Azért megy felfelé a tőzsde, mert Obamáék nyomják”. Az ilyen és ehhez hasonló mondatokból pillanat alatt rájön, hogy ritkán nézel utána a dolgoknak, alapismeretek hiányában szenvedsz és a hiszékenységed maximális fokozaton van.

5. Ha a fenti négy pontban említett témákkal húzod az időt és emiatt a profi tőzsdés szóhoz sem jut mert te anekdotázol, saját magaddal szúrsz ki. Kihagysz lehetőségeket, hogy bővítsd a tudásod. Például kérdezd meg, miként lehet részvényeket bebiztosítani esés ellen vagy miként lehet havi jövedelmet generálni a tőzsdén attól függetlenül, hogy felfelé megy a tőzsde vagy lefelé.

Joggal merül fel a kérdés, hogyha ha a fenti pontokban elhangzott témákat kerülöd vajon marad-e mondanivalód a tőzsdével kapcsolatban. Mivel annak a valószínűsége, hogy a témában valamit rosszul tudsz kb. 96,43% 🙂 ezért nagyon jó taktika ha a témához kapcsolódó önálló kijelentő mondatokat kerülöd. Ez alól kivétel az, ha a profi tőzsdés kérdez tőled valamit.

Másodszor a legfontosabb, hogy tényleg meggyőződj arról, hogy profi tőzsdéssel sikerült-e leülnöd beszélgetni.

1. Ahhoz, hogy ezt megállapítsd időt kell szánnod rá. Ha a fenti pontokban említett témákkal elcseszted az időd, kevés időd lesz meggyőződni arról vajon tényleg egy profi tőzsdés ül-e veled szemben. Ha meg akarsz tudni a tőzsdéről profittá konvertálható tudást, el kell tudnod dönteni ki a profi tőzsdés, csak így fogsz megtudni hasznos dolgokat.

2. A „Hogyan ismerek fel egy profi tőzsdés?” c. írásomban összefoglaltam mik azok az ismérvek amelyek alapján ez eldönthető. Most inkább arra térek ki, melyek azok a gyanús jelek, amelyek arra utalnak, hogy csak egy szokásos tőzsdei oktatóval találkoztál össze aki mivel a tőzsdén képtelen pénzt keresni, kénytelen a tőzsde oktatásából vagy egyéb módon megélni.

2.1. Nincs is saját brókerszámlája. Vagy ha volt, akkor már lenullázta őket.

2.2. Mások számláján kereskedik, stratégia nélkül, össze-vissza, rendszeresen elbukja mások pénzét.

2.3. A kockázatos stratégiákat népszerűsíti, amelyekkel napi/heti 10-30% hozamot lehet elérni. Mindezt mézesmadzagként húzza el az orrod előtt, anélkül, hogy megmutatna egyetlenegy konkrét példát (éles számlát) ahol ez kivitelezésre került volna min. 100 kereskedés átlagaként.

2.4. Arra hivatkozik, hogy nincs ideje tőzsdei befektetéssel/kereskedéssel foglalkoznia, mert az oktatás elveszi minden idejét.

2.5. Állítja milyen eredményeket ért el eddig, de a tőzsdeszámláját homály övezi.

A harmadik lépés pedig az, hogy megtudd mit érdemes megtanulnod, mi az amin változtatnod kell, mi az ami számodra hasznos lehet ahhoz, hogy tőkejövedelemre tegyél szert a tőzsdén.

1. A beszélgetés során ne azon gondolkozz, hogy valamit miért kizárt megcsinálni, hanem azon, hogy hogyan lehet. Például, ha a profi tőzsdés meghökkentő dolgot állít, mondjuk azt, hogy a tőzsdézést pénz nélkül is el lehet kezdeni. Akkor ne akard elmagyarázni neki, hogy ez miért lehetetlen, hanem kérdezd meg, hogy mégis miként lehet pénz nélkül tőzsdézni.

2. Ha kérdeznek tőled valamit, ne kezdj el magyarázkodni. Röviden, lényegre törően válaszolj. Figyelj oda, hogy mindig a kérdésre válaszolj, ne másra.

3. Mondd el mit szeretnél elérni, mik a céljaid. Kérdezd meg, mit szükséges ehhez megtanulnod, milyen technikai, személyiségfejlődési, pszichológiai tudásra lesz szükséges és milyen képességeket kell céljaid eléréséhez kifejlesztened.

4. Kérdezd meg, mindehhez mennyi időre lesz szükséged. Milyen egyéb áldozatokat kell hoznod.

5. Ha szerinted a profi tőzsdés valamit rosszul tud lehetőleg ne vitatkozz vele. A figyelmét felhívhatod dolgokra, de ne akard meggyőzni semmiről. Gondolod, hogy egy profi tőzsdés anekdoták alapján bemondásra el fog hinni neked bármit? Add meg neki a lehetőséget, hogy utána nézzen az említett témának.

6. Az egyik legfontosabb dolog, hogy fejleszd ki magadban az információszűrés képességét. Ez azért fontos, mert minél hamarabb el kell jutnod arra a szintre, hogy el tudd dönteni dolgokról (a tőzsde területén és általában is), hogy mi az ami megtévesztés és mi az ami működik.

Ha a fentiekre odafigyelsz van esélyed, hogy eredményes lesz számodra a beszélgetés és betekintést kaphatsz egy olyan világba, ahol akkor dolgozol amikor akarsz, és ha szereted a korábbi munkád nyugodtan folytathatod, de ha teher számodra akár abba is hagyhatod. A lényeg, hogy anyagilag függetlenné válhatsz.

A siker rajtad áll!