Szerinted a jövőben egyre több emberi munkára lesz szükség vagy egyre több feladatot gépek vesznek át? A válasz egyértelmű. Egyre több mindent automatizálnak, és egyre kevesebb emberi munkára lesz szükség. Ha a politikusokra vársz, hogy munkahelyeket teremtsenek, könnyen bajba kerülhetsz. Kezedbe kell venned a jövőd és meg kell tanulnod alkalmazkodni az új helyzethez, ahol már munka helyett jövedelem forrást kell keresned.

A stop-loss az egy tőzsdei stratégia?

Készült: 2010. december 16, 15:40:11

Ezt a cikket már régóta meg akarom írni, csak más feladataim magasabb prioritáson futottak. Kb. két hónapja voltam egy magyarországi tőzsdei brókercég marketing kampányának az ingyenes záróbuliján. Azon ahol a brókercég rábízott egy hölgyre félmillió Forintot, hogy kereskedjen vele három hónapig, cserébe egy blogot kellett vezetnie, ahol naponta beszámolt a brókercég által adott tippek alapján történt kereskedéseiről. Mint már korábban említettem a fizetős tőzsde tanfolyamokat többnyire használhatatlannak tartom, de az ingyenes tőzsdei bemutatókra és az ilyen záró bulikra nagyon ritkán, de elmegyek. Egy állóhajón volt megtartva az esemény a „főhadiszállásomtól” gyalog 5-10 percre, szóval a helyszín és az esemény most egyszerűen érdekelt, kíváncsi voltam mi fog kisülni az egészből és úgy döntöttem ott tartom meg a magánórámat az egyik tanulómmal.

Arra előre számítottam, hogy a tőzsdével kapcsolatban profittá konvertálható ismeretek vagy stratégiák zéró mennyiségben fognak elhangzani. Viszont a svédasztal és a hidegtálak készítőinek kijár a dicséret.

Mindenképp hasznos volt a záróbuli abból a szempontból, hogy ötleteket adott milyen témákról érdemes írnom. Sok badarság elhangzott a brókercég képviselőitől, de az egyik csúcs az volt amikor az egyikük kijelentette, hogy a stop-loss az egy tőzsdei stratégia.

Akkor kezdett érlelődni bennem, hogy ezt a témakört tisztába kéne tenni, mert óriási káosz van a fejekben arról, hogy mit nevezünk tőzsdei stratégiának, mivel még a brókercégek képviselői sem tudják, vagy ha tudják szemérmesen hallgatnak róla, mert ha elárulnák kiderülne, hogy nekik nincs is tőzsdei stratégiájuk. Szóval akkor kaptam ihletet ennek a cikknek a megírására.

Tehát térjünk a lényegre, mit nevezünk tőzsdei stratégiának:

Tőzsdei stratégia az az írásban lefektetett szabálygyűjtemény amely éles számlán visszamenőlegesen letesztelve, ellenőrizhetően rendszeres havi profitokat eredményezett. A szabálygyűjteményt alkalmazva bárki megtanulhatja és leutánozhatja a stratégiát és az eredmények ugyanazok lesznek mint a korábbi éles eredmények. A tőzsdei stratégia mentes az önálló szubjektív döntésektől, a (női) intuícióktól, megérzésektől és az érzelmektől. A tőzsdei stratégia minden előfordulható eseményt szabályoz és kő keményen betartandó.

A következő tőzsdei kereskedési vagy befektetési technikai elemeket, szabályelemeket, eljárásokat és érzelmi döntéseket óriási tévedés tőzsdei stratégiának nevezni:

  • kockázatminimalizálási technikák, szabály elemek: ezek csak részelemei lehetnek egy tőzsdei stratégiának, önmagukban indokolatlan stratégiának nevezni ezeket

  • stop-loss: elengedhetetlen szabályelem, de önmagában stratégia nélkül csak rendszeres veszteséget okoz

  • követő stop: opcionálisan alkalmazható szabályelem, de módosítja a stratégiát és akár veszteségessé is teheti mert csökkentheti a profitot, tehát pontosan szabályozni kell és a demo tesztelés után élesben is le kell tesztelni

  • take profit: elengedhetetlen szabályelem, de önmagában tőzsdei stratégia nélkül lehet, hogy ritkán teljesül, így a gyakrabban teljesülő stop-loss-ok folyamatos veszteséget okozhatnak.

  • összetett opciós technikák (iron condor, vertical spread, short strangle, ratio & back spread, etc.): ezeket a technikákat akármennyire is stratégiának nevezik egyes oktatók, ezek nem stratégiák. Az összetett opciós technikákat súlyos hiba stratégiának nevezni, ezek önmagukban csak technikák, viszont az összetett opciós technikai elemekből összerakhatók tőzsdei kereskedési stratégiák amelyekkel rendszeres havi jövedelem érhető el.

  • tippek brókercégtől, kereskedési, befektetési tanácsadóktól: mivel ismeretlen a stratégia ami alapján ezeket a tippeket adják ez gyakorlatilag indokolatlan bizalomra épülő szerencsejáték.

  • kiülős „stratégia”: ez a legamatőrebb hozzáállás, a tőzsdei stratégia egyetlen követelményének sem tesz eleget. Rendszeres havi jövedelem termelésére képtelen, nincs veszteségminimalizálás, bizonytalan ideig tartó veszteséget, akár teljes tőkevesztést okozhat.

  • technikai elemzés, azaz árfolyam grafikon (chart) alakzat kereskedés: kitöréskor pozíció nyitás, füles csészénél pozíció nyitás, felfelé menő trend alján fordulásnál pozíció nyitás, lefelé menő trend tetején forduláskor pozíció nyitás: ezek egyike sem tőzsdei stratégia. Van aki kitörésnek vél egyetlenegy top áttörését, van aki duplatop, vagy triplatop áttörést gondol csak kitörésnek. Van aki füles csészének néz egy alakzatot van aki UFO-nak. Van aki két bottom összekötését már trendnek véli, van akinél csak minimum három pont összekötése jelent csak trendet. Van aki a gyertyatestre húzza a nyakvonalat, van aki a gyertya végére. Ezek mind szubjektív elemeket tartalmaznak amelyek pontos szabályrendszerrel leírhatatlanok. Látott már valaki ezek alapján összerakott pontos szabálygyűjteményt amely rendszeres havi jövedelmet biztosító tőzsdei stratégiát alkotott volna?

  • Az előző hét veszteséges volt ezért most extra profitot kell csinálnom, hogy behozzam a veszteséget és ebben a hónapban is elérjem az átlagos havi profitot: ezt úgy hívják, hogy tőzsdei kereskedés érzelmi nyomásra (pszichológiai tényező), más szavakkal: ez pusztán dacból való kereskedés, a túlfűtött érzelmek hatására a tőzsdei kereskedő figyelmen kívül hagyja a tőzsdei stratégiát és magasabb, indokolatlan kockázatot vállal be.